за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най

Мустанчовият кон

Сряда, 11 Ноември 2009 21:53 от Красимир Николов

Старците разправеха, че когато турците намислили да хванат Синапя, тогава от всички села отишли хора да им помагат. И от Чепеларе отишли такива люде. Тех ги завел Кара Ибрахим, на Махмуд Аговски дедо. На онова време той управлявал Чепеларе и целата кааза. Кара Ибрахим е сбрал много люде и всичките с оръжие. Байректарят им е бил Мустан Кадицки. Който е носил байрека, той е вървел най-отпред и е яхал най-каматния кон.

Хубаво, ама ага са отишли на Машергедик и започнали да се бият със Синаповине хайти, отнейде дофъркал сребърен куршум, та е убил баш Мустан байректар. В същото време конян му е бил вързан до него за хвойна. И ага видел, че е убит стопанина му, конян закротил от вищене. Бърчинана се е носила от вищеше. Три дена конян вищел и копал с ногине около хвойнана и никому не се е дал да го наближи. На третия ден измокнал хвойнана и с нея барабар си дошол в Чепеларе, на Мустанчовите дворове. Ага людене чули, че си е дошол Мустанчовият кон, всички се сбрали, мнозина са се помъчили да го хванат, ала пак никому не се е дал.

Ага излела Мустанчовата майка, конят самичък се е подал към нея, турил главата на нейното рамо и като чилек започнал да вищи и плаче. Майката и тя се угребла за шията на коня и колкото й глас държел цирикала и наричала:

„Кончу ле, ален каматан, [*]
къде ми. кончу, остави,
твоян Мустанчу сайбия.
Кой ще те тебе да еха,
кой ще байрякан да носи,
кой ще сеймене да води?


И всъщото време, когато е плакала и кордила [*] майката, задали са се другите сеймени с песня:

„Байректарен е останал
зад Машеркедик планина,
под тьонка ела висока.
Дребни му пилце сеймене,
тьонке му ели кумшие...


Всичките люде наоколо се разплакали, ага гледали как са се вгребили майката и конян и как желно в едно цирикат и плачат. Майката — за синчока, конят — за стопанина. И всички видели как чучурили солзи и от очите на коня.


Разказал: АТ. РАЙЧЕВ


*
каматан — красив, хубав
кордя — нареждам, проточвам

1 коментар

  • Емануил Четвъртък, 12 Ноември 2009 15:50 публикуван от Емануил

    Еха, супер история! Браво!

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар