за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най


Warning: Creating default object from empty value in /home/kvovikas/public_html/napenalki.com/components/com_k2/models/item.php on line 274

Комунисти или атеисти

Четвъртък, 12 Ноември 2009 12:23 от Ангел Шеев - Шею

Фрагменти …… Да подумаме и ... да се помолим...

Някъде отдавна четох, че най- доброто и здравословно свойство на паметта е забравянето. Добре, ама в един мой любим вестник видях една карикатура. Катурната бъчва и вътре- Диоген. Срещу него- двама чиновници: “Доста дълго ви чакахме да изясните вие философ ли сте или алкохолик.”

Не знам защо, но тази карикатура отключи, тъй да се каже, спомени у мен. Спомени за ония времена, когато мнозина човеци кривяха, продаваха душиците си не както днес, предимно за пари, а за облаги идеологически догми и атеистична истерия...

В същият този любим мой вестник, хумористът Николай Желев в материал озаглавен “Как ми разгониха фамилията”разказва как в далечната 1950 година, когато отишъл в “народната милиция” да си извади паспорт, от Хаджиангелов го прекръстили на Ангелов. Та си спомних за ония времена, когато всяка фамилия, която имаше “поп””хаджи”беше безкомпромисно коригирана. Както точно казва хумористът- “разгонвана.”

Атеисти е имало, има и ще има. Някога в моето село имало един индивид, който не стъпвал в църквата. Не знам как един негов комшия му повлиял и го придумал да иде на църква.

- “Хубаво, ама аз незнам като вляза в църквата какво да правя- как да го правя?”- притеснил се атеистът.

- “Ще гледаш какво правя аз и ти ще правиш същото”- успокоил го съседът му.

Когато влизали в църквата, съседът се спънал леко на прага. Другият без никаква причина и той се спънал, за да спази уговорката...

Та, както стана дума в началото, доста дълго чакахме... към 45 години и дочакахме да видим кой е комунист и кой- атеист.

Нямам нищо против идеологиите, против убежденията на хората, само че комунистическата идеология тотално и безкомпромисно отричаше религията. И каква стана тя?

Както Диоген от бъчвата, така от партийни кабинети,канцеларии, бюра, се измъкнаха много много кадри. В недалечното минало- войнствуващи атеисти. Забравихме обаче да ги попитаме, да изяснят: “Вие комунист ли сте или атеист?”

Много други неща забравихме да ги питаме. “Защо на мой съученик пред строя свалихте пионерската връзка, че ходил с баба си на църква?” “ Защо плашихте майка ми с наказание, че е ходила на църква, а има син учител?””Защо тичахте като бесни псета от ОФ когато има мъртвец в къщата да проверите има ли запалени свещи?””Защо правехте всевъзможни спънки на синове и дъщери на свещеници да не могат да учат във висши учебни заведения?”И какво ли не още...

Добро свойство на паметта е забравянето. Но как да забравиш, когато същите тези хора сега са в храма-най отпред и с най- дебелите свещи в ръце? Ех, забравихме да ги попитаме комунисти ли са или атеисти, но нищо... Готови сме да им повярваме, че се връщат в храма и във вярата християнска. Както се знае- Бог е милостив и всеопрощаващ.

Времената се сменят, идеологиите-също!

Но след като си сменил политическата власт с икономическа. След като си узаконил и години наред покровителствуваш един незапомнен грабеж, няма кой да ти повярва, че си се върнал към Бога. Поне ние- живите свидетели. Виж- децата ни, внуците ни ще го четат на книга. На тях можете да се представяте за вярващи.

След като бивша проститутка, бивш алкохолик изключително рядко се намират, няма как да приемем, че всички сте бивши атеисти. Можем само да помолим: По- кротко и по- смирено влизайте в храма. Дълго и упорито се молете, защото същите тези хора, които преследвахте и дебнехте по църквите, сега са предимно пенсионери и повечето от тях тънат в мизерия. И това пак в резултат от разграбването, от унищожаването на благата създадени с техния труд!

Ех, пък може след време някой да се сети да ви попита: “Доста дълго ви чакахме да изясните вие капиталисти ли сте или атеисти?...

Добавете коментар