за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най


Warning: Creating default object from empty value in /home/kvovikas/public_html/napenalki.com/components/com_k2/models/item.php on line 274

Стрику Васил

Петък, 01 Януари 2010 11:11 от Ангел Шеев - Шею
Бáмбашкá чиляк беше стрúку Васил. Какво ли мý бé нé минôло приз главôна, ала все ша нáйдеше начин да стори няк ъв зевзеклък, да подадé буднô, да уплаши дяте, да стори жумбúш. На врямето са ходили дюльгéре на гурбеть, та и той оставил млада нивяста с мýтько дяте и тóрнал по Чирпанско кôщи да градú.

Стрику Васил казваше, чи знае за кутрú дюльгéрин е измислена родопската пясня  “Тôрнал Тôдю на гурбеть да иде.”

- Само, чú нема да ви кáжам кой е и от Чокманово или от Аламидере е, óти да му ни “подчôпвам афторитéтън.”

От пролéтька до пóдзима, чат-пат са лáхва дюльгерин да провóди пари на женáна по буднó, а пък жéни и по- голямки деца цáло лято сá гóрбят да сеьóт, нижат и сушьóт тютюнь.

Та и стрúку Василована нивяста Чóка, с мýтько дяте и друго в корéмън, сяла тютюнь, ала по Пéтровдень хептéнь закóцала за парó и провóдила хабер:

“Василе, прóводи някъв лев, óти парите от тютюня свóршиха- брáшно нема, газ, сóль…”

Около Света Нидяля стрику Васил хú провóдил по киражúя пúсмо яце успокоително:

“ Чóко, я съм още пари не зьóл. Ала ша ти кажа каквó му е майката да не закóцваш…Зúмаш шúлоно, правиш дупка, тýряш кóренчек тютюнь; до нега друга дупка- пак кóренчек- друг, и друг; цáль дéнь слóнцено да та греé отзáть, та тютюнян да е двойно повече от ланú…”

И други “успокоителни” писма провóдил, по сетьне и пари провóдил, и след години четри деца са са изкýтили, ала и в най- трудни времена стрику Васил си беше зевзéчище.

Когато са оженил синóн му, оставил нивяста и отишóл на рап та нá къде по София. Адúн дéнь стрику Васил си четял вестник, пък нивястана миела чинии, лъжици. Хубаво ама сá е нé усятила как сá é получил звук, както викат дóхторесе “от стомашно- чревно естество.”Та са е стрьóснала и задрънкала лъжúцине, пък стрику Васил погльóднал върху очилáна, поухúлил сá и рекóл:

- Нимóй дрóнка лъжиците нивясто, то е пóзна кутрó е лъжúчник и кутрó- гъзúчник.

Имяше наврямето адин партиен секретар, бай Илия. Всичко го интересуваше- дето му влиза и не влиза в рáп та. То след девети септември 1944 година комунúстесе тýряха на меснéть люде простовати, даже полуграмотни, óти льосно хмú пóльнеха главине с идеи. Пък айнакóв чиляк “можиш да гу вóрзваш с гнúли въжá додé е жив.”

Та сряща бай Илия стрúка Васúла и му вика:

-  Василе бре, чú тú твойна крава рядчиш я пасеш, пък сá нú чуе да реве в пóдьникън. Какво я храниш та са пущамя?...

Пък стрику Васил му вика:

- Чú тú нищо ни знаиш. Чú та мóса крава е касý вас-комунúска… Дам хú малко зелéнко, сéтьне хú турям в яслана вестник “Работническо дело…” Крава е, уж не може да чете, пък ни жýкнува…

Стрику Васил живя деветдесет и седем години. Слушал съм го да вика:

- Хубаво сéло е нáшесо. И хубаво грóбе има- óгледно, на хубаво място, да ти е драго да легниш…

Майка казваше, чи в последния си час викал на Чока:

- Кажи на дяда поп агá мá погрúба, хубаво, млóго да кадú, óти цаль живóть дяволете ма мóчиха ортак да хми стана…

Още от тази категория: « Новогодишно 2003 Вълшебство »

9 коментара

 • Ангел Шеев - Шею Неделя, 03 Януари 2010 11:27 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  Нека още веднъж да изразя моето категорично убеждение, че родопския диалект(с цялото му разнообразие)родопската песенна култура са единни! Независимо, че се изповядват две религии.Религиите са дали отражение на бита и традицийте, но на песента- не! Дали е "Легнал Мехмедь" под висока ела или бай Иван- песента е родопска!Дали ходиш в джамия или църква- говориш родопски диалект (с неговите разновидности в почти всяко селище)То е видно и от речника.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ангел Шеев - Шею Неделя, 03 Януари 2010 11:19 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  Стрику Васил е "леко обобщен" образ но си има прототип- живял в с. Чокманово На 7 км от Смолян.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ангел Шеев - Шею Неделя, 03 Януари 2010 11:16 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  Това, което казва Славчо Хаджийски е абсолютно вярно.Ама защо е така? Защото това са родопски българи,независимо каква религия изповядват.Те са се "капсулирали" в Северна Гърция със архаичния "авелския" родопски диалект.А ние сме го "намясили" много с книжовния български език и много пъти съм споменавал това, което социолингвистите наричат "диглосия"Преди няколко дни се разхождах край граничната бразда и поглеждах на юг. Мислех си за застреляните хора по границата,радвах се на съхранената природа. И в най-лошото нещо има и нещо хубаво.Тези охранявани части от Родопа са далеч по- запазени като гори, растителни и животински видове.Много красиво! Над Горово, Арда, Сивино, Златоград, Чепинци и въобще по цялата граница!Чакам 14 януари за да се разходим по тези части на Родопа. Да поговорим с тези българи- граждани на Република Гърция. Да чуем от стари хора отколешен родопски диалект, песни и обичаи!! Дай Боже!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • СЛАВЧО ХАДЖИЙСКИ Неделя, 03 Януари 2010 10:37 публикуван от СЛАВЧО ХАДЖИЙСКИ

  По-скоро пожелавам на читателите на материали, съдържащи родопски диалект да посетят Северна Гърция (Правителството ни уверява, че тия дни-на 15.01 ще се отвори границата по пътя Златоград-Ксанти). Там ще можете да се насладите на малко по-различен родопски диалект на български език. Израза "Да оди, да оди" означава "Не го пипай, нека си остане на мястото" Изречението "Тебе главота ти го не преима" се превежда като "Ти не разбираш" или по-грубо казано, както се пее в една чалга "Ти си будалааа.." Един мой приятел от Ксанти разказваше веднъж как му съставили акт и как негов познат-"връзкар" го е анулирал: "Той го осука", разбирай "Той го изтри".

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Fan Fan Неделя, 03 Януари 2010 01:25 публикуван от Fan Fan

  Като се замисля тоя диалект наподобява на този в централните родопи! Или се лъжа?

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Fan Fan Неделя, 03 Януари 2010 01:18 публикуван от Fan Fan

  Хммм, в кой край на Родопите жвал стрика Васила, че ми е интересно?

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ангел Шеев - Шею Петък, 01 Януари 2010 15:48 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  Малко се "поизхвърлих" с думата "тъпотия"но не съжалявам!Защото всички сме преди всичко българи! Няма значение, че някои изповядва или си мисли, че изповядва друга религия различна от християнската!"Сайбията" е един- както и да го наричат!!!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ангел Шеев - Шею Петък, 01 Януари 2010 11:40 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  Да не забравяме какво казваше мъдрецът Хайтов: " Изгубим ли България- изгубили сме всичко!" ( по памет, но мисля, че цитирам точно)

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ангел Шеев - Шею Петък, 01 Януари 2010 11:30 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  За стрика Васила и подобни нему родопчани мога да разказвам надълго и нашироко. Но предпочитам кропъчкото разказче, защото съм убеден в интелигентността и чувството за хумор на читателите родопчани! И го публикувам точно днес , като пожелавам Честит имен ден на всички Василовци! Жалко за раждащите се сега дечица и кръщавани с имена, нямащи нищо общо с българското! Те няма да имат имен ден!Да кръстиш детето си с име от турски сериал! Или Майкъл, Лоренцо, Роберто и какви ли още не! Има ли по- върховна тъпотия от това!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар