за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най


Warning: Creating default object from empty value in /home/kvovikas/public_html/napenalki.com/components/com_k2/models/item.php on line 274

Как да е сорце шенливо

Събота, 06 Февруари 2010 19:01 от Ангел Шеев - Шею

На 1 април 2008 година клуб “Зевзек” към читалище “Орфееви гори” отпразнува рожден ден. Стана на 18 години

Вървьот си година след година. Смянят са зима, пролето, лято и пóдзима. То са мяса потéтри, та остана само зима и пóдзима, ама карай...Хеле са яце потéтри в делечната вейке 1989 в ноември мясец, ага пада мóгла и докарват кардьо. Пък съм слушал от стари люде, че в намотáто вряме станват и хубави рап`ти....

Та в такова вряме са роди и клуб “Зевзек”. Крум Левов, рахметлúята, пося сямето, ала то си бе откóле на “разсад” посято, óти е имáло, има и ша има зевзéчища в нащес край. Нашто “родилно отделение”, дето са вика, беше читалище “Орфееви гори” кв. Райково. Читалището притьоглило от преименуване, от политика и българо-съветска сакънтия, ала очýвало родопски дух, пясни, гайди, шенлúк, театър...
Сигурен съм, че много на приляга да си кажем на книжовен бълкарски език, за нашите по- отколешни членове на клуба:

Родихме се във интересно време.
Във клуб “Зевзек” ни мина младостта.
И “ние сме на всеки километър”
от Райково до края на света...

И с каматна родопска дума на по- младките ни членове:

Да сте живи, да сте здрави
клуб “Зевзек” ищáх ви дава.
Ако сóрце, майци, е шенлúво,
то по- еваш са остарява...

Пък както казваме ние в клуба, че “политикаса си е чист разпужилóк”, станва ясно, че от калпави, крадливи и лъжливи политици куртулúсване нема. Ама зарад тях нема да си разваляме тертипа и да си не изпълняваме устава и девиза: “Давай на душóта каквóто úще, óти ша дойде вряме нищо да не ще!”
И “Адин чиляк само да сме разшенили- и на Господь сме угодили!”
Тъй, де. “Мутризация,” “далаверизация,” инфлация, политизация и всякакви други неологизми нас на ни фáтат.И на кризаса ша хи нáйдиме колая.
Ей го на! Сторихме Петър Стоянов член- той на послóга и членски внос не плаща. Станишев го не щеме, óти той пó гáли рокер да са пúсва.Бойко са посýква да стори някво хáлъс на людесе да пональокне или пак ша са измóкнат нови лангýря като гюбрúви бабýльки и хоп- на държавна софро блажно да адóт...
А ние ша си са държиме за нашаса политика. Ша си гльодаме на живóтяс от хубавана стрáна, ша са хлептеме буднож и пó да ни са е не.
И не сме сами. Имаме приятели, колеги, съмишленици в цала България. Враца, Габрово, Хасково, Бургас и къде ли не. Люде дето мислят и действат като нас. Ето как мисли един поет Георги Константинов във едно стихотворение:

Молба за бърз отговор

“Там, на спирката автобусна,
гледах нямо твоята хубост.
Ти събуди във мен
куп чувства.
Даже тъжното чувство за хумор.

Дай ми бърз отговор на въпроса:
в този свят на жестока апатия
дали да скоча
от моста
или в твойте обятия?”

С рожденния ден на клуб”Зевзек”най-сетне ша дуйне бял вятер, коприва ша са подаде, крóпи гаще ша са надянат и гльодаш- поразтехнява са и на душóта.

“ По рано са сóвне- по геч са мóркне.
Скитасаш пчéла от кошерън фóркне.
Всичко са готьви от пóрс да излиза
и Карлък ша смяня бялана риза...”

Минó са Благовец и дойде първи април. Палеше са огънь, кадяше са да са пóдят змии и други гадинки. Чи за какво да подим хайвáнкове Господьови, ага има люде за пóдене?... Крúзаса да напóдим... И напук- да правим шенлик!
Честит рожден ден клуб “Зевзек”!...
Или Happy birthday!
( Както викат бая млади, пък и не яце млади българи.)

Ангел Шеев- Шею- член (на клуба)

 

Свързващи думи

2 коментара

  • QnaM Вторник, 09 Февруари 2010 10:21 публикуван от QnaM

    Ам "ковните" я сая покана с по-ячки "шайки", господин уебмайстора! Харно е, мяса, не, ам каматно!

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
  • veselina Неделя, 07 Февруари 2010 14:42 публикуван от veselina

    Ангеле,предизвика ме да напиша коментар след твоите страхотни писания.Да припомним на господа людковесе,че 40 деня преди рожденния ден на клуба са збираме оприш читалищено Райковско да сторим орада,да изгорим злото, да си зомим и дадим прошка,да порипкаме хоро,да са пошеноваме.Така че,господа людкове,градски фармасоне и селски кабадаие,дами че та и господа,ако имате ищах и време,ялате на 14 февруари надвечер на орада!!!Оти както беше казал Крум Левов "Чи кой ни гали гроздовкаса,гъсо и халвоса,га нах кратиш,майци,е диньоса!"Пък ако може будно айсая покана да я тури и по-отпреж,нема да му го забуря!!!

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар