за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най

Пчелица

Неделя, 28 Февруари 2010 17:16 от veselina

На жеман ми бе стопила пчелица. Стана ми драго, погльодах я, сетих са за айсва Шеьово писание, позасях са, оти тая мутька бабульчица ми подсказа, че опролетихме, пък ма и ворна назадь, в Стойките, га бехме дечинки.

На 1 март бабите ни усторгваха градиние, сбираха сущите на купчинки и ги палеха, пък нас, дечинките на нагадаха да прерипкаме на корс огъня да на не хапят больхи и да на не халат змии. Сетих са още, че на 1 март си избирахме ден от месеца и каковто е деньо, айнаков си и ти.

И друго са сетих - как са збирахме в читалищено райковско "Орфееви гори" и с каков ищах празнувахме. И това Ьнгел е описал в И на сон да немаш вяра. Е, пак ша са зберем, оти 1 март е ден на самодееца, ама ...

Сигурно знайте оти кичим мартенички на 1 март, ама да си кажа! Легенда разказва, че когато прабългарите дошли по нашса земя, хан Аспарух проводил на сестра си Калина по лястовичка хабер, че е нашол хубаво место за нова държава. Станало хи драго на Калина, свила китка от зеленко и я заворзала с бел вольнен кончок. Га са ворнало пиленцето при Аспарухрхана видял че са е наранило и на белия кончок имало червенко от кърфчицата на лястовичкатал. От драго, че сестрицата е получила хабера ханът закичил китчицата и заповядал на останалите и те да са окичат. Оттогава е останала традицията да кичим на 1март червенко и бялко. И още млого рапти ми миноха през юмос, ама да другош ...

Честита баба марта!!!

Свързващи думи

2 коментара

 • harmansky Неделя, 28 Февруари 2010 22:32 публикуван от harmansky

  Забури да речеш за чевермьоса :-)
  Честита Баба Марта !!!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • veselina Неделя, 28 Февруари 2010 17:52 публикуван от veselina

  E,който го стори,Господь здраве да му дава,пък правителствоно парици!!!Оти който гали животяс му треват парици,чи кой ни гали гроздовкаса,г-ъсо и халвоса...Благодаря!!!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар