за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най

Да подумаме, да попееме 7

Вторник, 16 Март 2010 19:10 от Ангел Шеев - Шею

Може би ви прави впечатление, уважаеми читателькове, че по-голямата част от песните са записани в села със т. н. ”смесено население”. Това определение много ме дразни, защото е в речника на предимно некадърни политици. За какво ”смесено население” говорим, когато е не очевиден, а “очеваден” общия български корен на родопчани! Има села като Смилян например, които от край време са образец на религиозна толерантност, много, много преди некадърни политици да ни я натрапват. Родопската песен си е само и единствено родопска и независимо от асимилаторските набези, тя е оцеляла и принудителното религиозно разделение не повлияло изобщо. Това си е еднородна музикална култура ...

Но да погледнем към градинката с росен трендафил. Не че не се е ”лахвало” и във фасуль, мисир и на други места. Една песен, записана от Н. Кауфман през май 1960 г. в село Беден, Девинско Пял Рашид Т. Помаков, на 25 години:

- Момнеле мари хубава,
дошъл бех да та попитам /2
кина са вчера червеня /2
във вашана долня градинка?
-Юначе лудо и младо,
те бяха мойне шалваря-
трендафил бехме прикрили,
сенчица бехме сторили /
със адно лудо и младо.

Предлагам ви и един от многото варианти на една песен, която в наши дни едва ли прави впечатление със съдържанието си. “Мома е мома родила...” На кого “му пука” днес, когато децата имат спомен от венчавката на мама и тате? Песента е записана от Тодор Тодоров в село Мостово Асеновградско през месец февруари 1962 година. Пял Здравчо Асенов Гърчев на 50 години.

Мома йе мома родила,
с ален га миндиль завила,
с кичен га кушек повила,
льетва му люлькя вързала,
льетви му песни пеяла:
Еньньо ми, неньньо, дощеро,
големка да ми нарастеш,
майка ти да си помесаш-
каквоно нея височка,
каквоно нея черночка,
на лице бела, чернока,
на бойче, тънка, висока...

Това е един от многото варианти на песента. Всяка песен е една история, но времената се менят. И на определен етап се е стигнало и до сватба, когато един сватбар е вдигнал тост: “Наздраве, кумове и сватове!!! Булката е раждала и пак ще да ви роди!!! Ако е своршила благата ракия, давайте от виното!"

А защо не погледнем в днешно време:

Майка съветва дъщеря си: - Не се захващай с ерген - щом не се е оженил, и теб няма да вземе. Не се занимавай и с разведен- както е изоставил една жена, и друга ще изостави. Най- добре си намери женен - щом обича жена си - ще обича и теб.

Записал: Ангел Шеев-Шею

Свързващи думи

5 коментара

 • сийка Събота, 17 Август 2013 17:14 публикуван от сийка

  Казвам се Сийка от с. Полк.Серафимово. в момента съм в чужбина и се почуствах страхотно когато открих сайта. Едно от нещата които ми липсват тук е именно родопският диалект който аз обожавам и говоря отлично. Моля да ме извините за правописа. По-нататък ще ви изпратя нещо на родопски написано от мен. Поздрави за всички вас и специално за Бабаджанкова-
  ПУСТИТЕ ЗЕВЗЕЦИ ГУЛЯМИ СА КИЧЕЦИ
  СОРЦЕ РАЗШЕНЯВАТ НОГИ РАЗТАПТАВАТ.
  ЛАКАРДИИ И МАСАЛЕ СТЯГАТ
  ЖИВОТЯ НА ЛУДЕТЕ ПУДУБРЯВАТ
  благодаря.мога да говоря родопски но за съжаление не знам как се пише.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • chokmanec Понеделник, 28 Юни 2010 04:04 публикуван от chokmanec

  Кръстьо, какво да коментираме?
  Кутга ни знаим какви беха...
  то ги имя на всякаде.....михлюзе...

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Кръстю Баргански Петък, 25 Юни 2010 13:29 публикуван от Кръстю Баргански

  Ако някой иска да коментира по въпроса може да пише на моя имейл.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Кръстю Баргански Петък, 25 Юни 2010 13:18 публикуван от Кръстю Баргански

  Аз съм народен певец и пея родопски песни и във връзка с горните публикации споделям следния случай.На свадба в с.Смилян изпях"Изплела ти сам Мехмеде два чифта бели чорапи",след малко при мен донесоха бележка , в която пишеше:"Не сломенавайте Арабско мюсюлмански имена в песните си".Бележката беше изпратена от местния партиен секретар,но народа искаше песента в оригиналната версия.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • красимира Събота, 20 Март 2010 08:44 публикуван от красимира

  Разбира се, че в тези т.нар. "смесени райони" има толерантност и не само ами и човещина! В квартала, в който живея има и християни и българо-мохамедани!На празници всеки носи на другия за съответния празник дали ще е Коледа, Великден или пък Байрям! И не само що се отнася до работа всички са готови да се включат, а за маса да не говорим! Нека само да престанат тъпите политици да правят изказвания от рода на "Етнически и религиозен конфликти"! Смешно и подло е да се подиграваш с един народ, който ти е гласувал доверие! Човек е въпросът да си, а не да вирнеш нос, като дойдеш на власт!А сега за статията! Невероятна е, тъй като много обичам родопски песни и искам да науча, колкото се може повече! Браво на автора! С пожелания за бъдещи успехи!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар