за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най


Warning: Creating default object from empty value in /home/kvovikas/public_html/napenalki.com/components/com_k2/models/item.php on line 274

Аллаховото

Понеделник, 22 Март 2010 13:21 от Красимир Николов

Който казва, че в Забърдо не растат и не стават кукленски череши, лъже. Имаше ги другош*, ставаха, ама ги обираше и изядаше „Аллаховото”.

Кой знае кога и кой от старите Дрехеме беше насадил три кукленски череши в нивата до гробището. Едната беше белица, другите две раждаха като жужул* черни череши, от мед по-сладки. Хубаво, ама нали беха само те в цяло село, наближи ли да узреят, съберем се момчетии като Павчугата и Имамовото, отидем за неколко вечера и ги оберем.

Дрехемовците се зачудиха. Чилек около черешите не могат да забележат, пък нещо ги сайдисва. Ходиха, разпитваха и от ходжи акъл искаха, ала нищо не помогна. По едно време некой пусна дума: „Тая работа ще да е Аллахова” и оттогава като рекоха по село: „Аллаховото яде Дрехемовите череши, та аллаховото.”

Ала веднъж един от Дрехемовите - Афузчека, каздиса:*

- Тая година ние ще си ядем черешите! На белицата ще сторя одерка, ще си отнеса постелки и тюфека и доде не узреят черешите, нема да слезна. Не Аллахово, ам дракус да дойде, нема да отстъпя! . . .

Дядо му го слушал, слушал, та че му рекъл:

- Щом си таков бабаитин, върви!

Започнаха да червенеят черешите. Афузчека нарами тюфечището и на... белицата. Ама и на нас пак ни се приядоха череши.

Струвахме, кроихме и една вечер свихме под мишница по една кенарена риза и право - на гробището. Наденохме ние ризите, отрезахме каргия,* направихме по три свирки и... към черешите. Ама вървим от три страни. Вървим и свирим едно желничко, желничко. Пък имаше и месечина, та се видеше. По едно време Афузчека се разшава, откашля се дваж-триж и туп - на земята. Че като драсна пустият му чилек нах село, куче да бегаше след него - не можеше го стигна. Чухме глас чак на ливадата, Ама то глас като глас ли бе, брате?

- Мижо,* тезьо,* хотте борже,* Аллаховото дойде...

И толкоз би.

На белицата найдахме само тюфечището на Афузчека насипано. Изплюскахме се с череши, пък тюфека си оставихме на място.

На другия ден дядо му отсече и трите кукленски череши и ги досурна за дърва.


Разказал: Ш. СЛИВОВ
Записал: Ч. Илиев


*
другош - друг път
жужул - вид едра черна буболечка
каздисвам - ядосвам
каргия - тръстика
мижо - чичо
тезя - леля
хотте борже - хайдете бързо

Свързващи думи

Добавете коментар