за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най

Моята женилка

Четвъртък, 03 Юни 2010 15:15 от Красимир Николов

Я бех загалил мутка Рада от Гашища. Реших да вървя да я ищам. Сбрах приетеле, та ако ми я не дадът -да я сурнем. Напълнихме по една паласка барут, зехме пищолища, тюфечища и с рукут-пукут стигнахме. Посрещна ни дедо и и други като него старчища. Като разбраха за какво сме дошли, порукаха ни вътре, в къщата. Туриха да сварят каша да ни гостят. Доде стане кашата, почерпиха ни лютце [*]. Нали бехме вървели борже, хубавото лютце ни дойде като мехлем на умората. Старците видеха, че ни блатна, та повториха и потретиха.

Донесаха кашата. Туриха я насред софрата и до нея един тас бърканица и цело ведро угурт [*]. Угурт и каша много се сгадат.

Ядохме, пихме, думахме и старчищата се съгласиха да ми дадът Рада.

-Само -рече най-старото, -ага ще порукваш поп да ви венчева, ще ни се обадиш, та да дойдем и ние, роднините от нейна страна.

Моите приетеле, като разбраха, че работата леко се свърши, станаха и се нарамиха. А я останах на мохабет при старците. Чак след среде нощ ме отведоха при Рада и в тъмно ми я дадоха да я водя в моето село.

Заведох я. Я напред, Рада след мене. Ага заизкачвахме баиря, Рада зе да хрипе. Повървехме още малко, Рада пак зе да хрипе. „Брях, -реках си на ум, -дали не е келебечива?” [*]

Като затрети Рада да хрипе, попитах я:

- Оти хрипеш, Радо? А тя:

- Йела съм -вика -пресник, та ми се е закачил дробен.

Нейсе, изкачихме баиря, на високото починахме малко, помилвах я, че та пак закрачихме. Нали надолу лесно се върви, още не бе се хубаво развиделило, стигнахме в село. Доде да влезем у дома, стана светло. Погледнах невястана -какво да видя? В тъмното вместо да ми дадът мутка Рада, втикнали ми са голема Рада. Сетне се сетих -тя е била на ред за женене. У тех имало много Ради -и мутки и големи. В задруга от сто човека всекакви има.

Като чуха нашите топордията, нарипкаха. Излезаха и комшиете и започнаха да оглеждат булкана. Пък я на глас плачем за мутка Рада.

Всички разбраха, че е станала грешка.

- Нищо бе! Каматна е булката -рече един ком шия.

Ала Муда, далечна наша роднина, като рукна:

- Вземи я ти, ага е каматна! Пък ние ще си я върнем, щом са излъгали момчето ни!

- Че как ще си ме върнете, като той ме всакати горе в хвойнине!? -приплака и голема Рада.

Какво да я правя -зех я. Ама пак благодарно -хубави дечинки ми народи. И все момчетии. Единен е на границана, войник и гълчи по тел. През толкова бърчини, пък ага ти гълчи, всичко му се разбира, като га е при тебе. Другиян е в големия град -прави точилки на гражданкине.


Разказал: Е. КЮВЛИЕВ


*
лютце
-възкисело питие от сушени плодове
ургут -гъсто кисело мляко
келебечива -гръдоболна

3 коментара

 • СЛАВКА ВАСИЛЕВА РУСЕВА Сряда, 23 Юни 2010 17:08 публикуван от СЛАВКА ВАСИЛЕВА РУСЕВА

  МНОГО СЪМ ЩАСТЛИВА ЧЕ И АЗ СЪМ ВЕЧЕ ВАШ ФЕН.ОТ 34 ГОД. И АЗ НЕ ЖИВЕЯ В РОДОПИТЕ А ТОВА Е МОЯ РОДЕН КРАЙ.ТЪГУВАМ МНОГО,НО МОЕТО СЕМЕЙСТВО Е ПО-РОДОПСКО ОТ И ОТ МЕН ДОРИ.ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ РОДОПЧАНИ И ДА СИ ЗНАЕМ,ЧЕ ОТ НАС ПО ХАРНИ ХОРА НЯМА..

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ангел Шеев - Шею Сряда, 23 Юни 2010 07:05 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  Точно тези родопчани са ме убедили, че родопския корен е дълбок и здрав! Тези, които са далече от родния край! Разказваха ми родопчани в Чикаго, че се събирали вечер и четяли, но и поплаквали някои... Тези, които си живеят тук в красивата планина четат и са "отхлептават"Не случайно един от девизите на клуб Зевзек е: "Адин чиляк само да сме разшенили и на Господь сме угодили!...

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Детелина Савова Вторник, 22 Юни 2010 12:25 публикуван от Детелина Савова

  Да си призная от 36 години живея далече от
  родиния си край.Нищо не ми е липсвало толкова много, както родопския говор и диалект. Днес съм щастлива , че Ви открих
  и истината е че съм щастлива. И вече съм
  ваш фен... пък за в бъдеще и аз има какво да напиша за моята женитба и ще се опитам да е изцяло на родопски, защото го обожавам!!!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар