за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най

Спомени, спомени

Вторник, 26 Октомври 2010 16:20 от Ангел Шеев - Шею

Романът „Време разделно” или по точно филмът „Време разделно” е изписан в буквалния смисъл на думата на челото ми. Беше месец септември 1986 година. В нашето читалище се съхраняваше част от реквизита на филма и много от нас самодейците взеха участие като статисти. Аз бях един от тях. В село Писаница бръснар старателно обръсна главите ни и получихме облекло (униформи) на еничари.

На другия ден, 6 септември, отпътувахме за с. Върбово, а след това за с. Михалково на снимки. На връщане, пътувайки 10 души в една УАЗ-ка, на остър завой под ресторант „Езерата” катастрофирахме. На съвсем сух път, шофьорчето - младо войниче, навлезе в завоя с несъобразена скорост, рязко зави и натисна спирачка. УАЗ-ката се преобърна на пътя и се спря в мантинелата. Аз се ударих в тавана и от главата ми бликна кръв.

Сложих ръка на раната и когато линейката ме закара в „Бърза помощ” в Смолян лекарите трудно отлепиха ръката ми от кървящата рана. Здрав се оказа черепът ми та нямах фрактура, но ми зашиха скалпа с 23 хирургически конеца. И най- странното беше, че белегът който е на челото и главата ми и до днес е точно като белега на Караибрахим.

Още няколко от актьорите и персонала пострадаха. Слава Богу - жертви нямаше. Неврохирурзите бяха „доволни” от гладко избръснатата ми глава, „приготвена” за шиене.

На една от срещите с писателя Антон Дончев в клуб „Култура” Смолян, му показах и разказах за този инцидент ...

Няма как да не съм свързан и емоционално, а и „физически” с този роман и с филма създаден от режисьора Людмил Стайков. Като родопчанин и българин се гордея, че съм от потомците на Манол, Момчил и хилядите други наши предци. Като четящ и пишещ човек аз знам, че в ония жестоки времена преди повече от 300 години, асимилацията се е осъществявала с всякакви средства. Имало е и икономическа принуда, но и „дръвник” безспорно е имало.

Сега когато ходя по същите тези пътеки, поляни и скали, си спомням за жестоката историческа съдба на голяма част от нашите предци. Талантливо описана и пресъздадена във филма от Антон Дончев и Людмил Стайков ...

Добавете коментар