за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най


Warning: Creating default object from empty value in /home/kvovikas/public_html/napenalki.com/components/com_k2/models/item.php on line 274

Педагогическо

Събота, 17 Октомври 2009 09:22 от Ангел Шеев - Шею

/на проф. Д. Серезлиев/

Ако са вóрниме назад в нашесо образование, ша видим бáм- башкá поощрение и наказание. Питат та, мъльчиш и дáскалън ти писва двойка, че и два шамара ти отпóри, като за упойка. Питай нашенски професор и доцент за тоягата като учебен инструмент. Много учени в нашияс край са рáсли, хем учúли, хем и óвце, крави пасли. Споминат дáскалене как са преподавали и нú са сордят, дето са ги побъхтáвали.

Яйсгáшнисе министри, кметове и депутати, пó воршат рáпта дето са бахтáти. Пък повечето га ги слушаш, гльодаш ги приляга ейсгá да ги зафáтиш с тояга. Където и да идиш в Америка, в Европа, Азия, буднó щиш нá учúло в Райковскана гимназия. Война, купóн и глад, и всякакво е било и пак колай са е нахóдал и са е учúло.

И днеска родопчанин може да гладува за дятено пари находа, прави, струва. Инфлации, кризи, вряме безработно, той пак държи дятено да е грамотно. Ех, дошло е вряме, вряме на крадците! Не вървят ваднож акъла и парите. И то ша минé, сигур, нема как да върви държаваса все в кьор сокак. Компютър, Интернет ги младисе вълнува, ама викам я и Господ да ги чýва!

Какво ни трява и какво не ни достига? Без Интернет не може, ама не може и без книга!...

Добавете коментар