за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най

Чича Муда в София

Вторник, 08 Март 2011 16:48 от raycho

Викам на моя чилек: "Пусни ма бе да ида нах София. Наш Тотьку са й уженил за софиенка, та дида да я видя!" То зьо да ми са изпуля: "Каде жа варвиш, то София не е каквосу нашесу селу! Ти жа са обаркаш!" "Нема да са обаркам, жа питам и жа са оправя!"

Нали е майчино сорци затоженку и ряших да ворвя.

Сбрах в адна торба армаган, угуркь, адин пакул урда, адна баркалка маслу и утидах на рейса. Ага стигнах в Хилбьо, ехнах са на пампора и стигнах в София на гарата. Ам сега, какво да правя, къде да фатя?

Наближих адна софиенка и я питам:

— Другарке, дали не знаеш каде седи наш Тогю? То е един каматен, висок като карлянска ела!

— Ами, бабо, не знаеш ли улица, номер?

— Ами зная.

Тугава ма заведе до пампорче, ворзано за тел, и ми рече да се ехна. И се ехнах на номер пет. То спре и е слезах и са загубих. Зьох да плача, каде сега да фатя? и Както си плачех, чи вигях адно нашанску момче ма наближи; видело нашански миндил. "Чичу Муде, каде си торнала!" "Торнала сам, син, на Тогя наш. Дали не знаиш каде седи." "Зная, жи да завъда."

Тугава ма отводи до адна коща на много ката, ага речеш да погльодниш нагорь, жа ти падне капата. Фана ма кахор как да са покача, пак то каква леснино: лю ма вкара в адин сандок, натисна адин пул и са усетих на ворхан.

Утидох на адни врата и зьох да чукам. И излезь нашата нивеста. Е си мислех, чи жа зьоме да ма пригриба, да ма куди, пак та ма погльодна с белуто на сините си очи и речи: "Коя си ма?" "Хо, че белки ма ни пузнаваш? Чи е сам на Тогя майка. Къде е Тотьку?" Тя хлацна вратата като луда: "Марш, да се махкаш от тука с тая хаба!"

Зьох да си припевам и да наредам: "Тогьо льо, е мой сино льо, за какво та й майка ти рудила, за какво сме ели най-дребанкиян кратохчак, за да та изучим, та чи да нема месту адна вечер да приспя! Пуста да останиш, невесто, дано ти учите избелеят!..."

Торнах си надолу, ага чи ма срошна адно и зьо да рука: "Майо, куга си дошла?" Ни мога да гу познам. "Чи кутро си бре?" "Хо, че белки ма не познаваш?" "Ти ли си, Тогьо, чам оти си станал саков бухал с брадите и косище? Чи куга си станал поп, нали та учихми за инжинер?" "То сега е такава модата!" "Острижи са, син, нимой ходя таков ризил! Чам ти анакава ли нивеста мухалесана си зьол, та ма изподи!" "Нимой, майчице, са ядосва. Тя е нервна." "Кату е маневрева, ам я преводи да извада кратох, та да хи умьокнат маневрите!" "Хайде, майчице, да та заведа да видиш каква е хубава станала София!"

Заведе ме на опера. Влезахме в адин гльок салон, излезъ адно кату глис в корста и ага речи "ах, ха, ха и-и-и" и са засине. "Тогьо, каквай асая саква гласяста, таман за нашини села — от адно село на друго да хи изрюкува!" "То е — ми рече — оперна певица, майо." Ха, ха да.

Оттам ма заведе в адна градина, полна сас хайванъ. Вигях маймунка как беляшъ орехи, същу нашата нивеста месашъ. Па отведь ма при адно големо хайванище сас гулеми нусище като кюнчищи, зувот гу салон. Викам си какво е хубаво да си имаме асакова гулемо животну, да разбутва снегон зимоско, та да не спират рейсувете.

Оттам отидохме на стадиона. Людъ, людъ като мравиляк. Седнахме и ни сас Тогя. По адно време зьоха да изрипкат адни момченца с кропи панталонкуви и фирят адно клобо и мъчат да го вкарат в адин варзобалъ.

По удно време людете зьоха да свиркат, да рукат: гол, гол! Ага са усетих, адин ма удари в гарбос, друг ма загриба, та не можех да видя каде фати голия. Аднож ми са бя падналу да видя гол софиянец.

"Тогьо, хайде си ма оправи да си ворвя! Ни мога да жива в асаков бобук и млогу люди. Да си ида там нагоре, да си ма дуйни карлакски вятърчек и да са напия гингерюва водица!"

Покачи ма на пампора и си дойдох. И викам на чилека: "Ти си ми хубаво ни даваше, ама е какво сам притьоглила... Да та бях послушала..."

ВАСИЛКА ГЕРЗИЛОВА

Още от тази категория: « Времена Шиник жито »

6 коментара

 • Стою Шишков Четвъртък, 21 Февруари 2013 21:38 публикуван от Стою Шишков

  къде го видя помашкото ,бе въшивник?
  всекъде са вий втикате като вошка на чело.
  гит,гит!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Славчев Вторник, 05 Февруари 2013 14:39 публикуван от Славчев

  Браво, Гоше! Хубаво го курдиса тоя. Завалийката, той не знае какво пише. Не му се впрегнах на глупостите, ама ти свърши работата.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Георги Понеделник, 04 Февруари 2013 21:21 публикуван от Георги

  Аланколу, (Чуренскиет Елен) обясни ни ти,да разберем и ние,какво значи точно значи "помашки говор" и "побългарили"...?! Нима "помашките" говори Не са български ,или Ти си от новите еничари..?!
  Понякога две съседни села независимо християнски или мохамедански(особено смолянските)имат еднакъв говор,докато в друг случай дето се вика са "през барчина" и са повечето роднини -говора (диалекта) е различен...!
  Предлагам на модераторите,да си свършат работата...(не само за сега ,ами въобще)!;)

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Славчев Понеделник, 04 Февруари 2013 12:40 публикуван от Славчев

  Трябва да е широколъшко, но не е. Не е и на бракьата. По мое скромно мнение, когато пишем тези неща трябва да ги пишем на съответното наречие. Иначе губят част от чара си.Но това е друга, дълга тема. Трябва да гоним пълна автентичност. Асва, дето го е написал Райчо ( да е жив и здрав, защото и това си е работа и губене на време)ако го чуете от някой катранчукурлия ( там вече няма никой) ще изкапете от смях.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Чуренскиет Елен Събота, 02 Февруари 2013 12:19 публикуван от Чуренскиет Елен

  Еха, хубав помашки говор, само където малко се го осъвреминили и модерно побългарили, но и таки си е ятцьте каматньо думанье. ;-)

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Георги Вторник, 08 Март 2011 17:05 публикуван от Георги

  Ейсва широколъшко наречие,няма сборкване!
  :D :D :)

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар