за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най


Warning: Creating default object from empty value in /home/kvovikas/public_html/napenalki.com/components/com_k2/models/item.php on line 274

Райковският министър

Вторник, 14 Юни 2011 16:39 от Красимир Николов

На пост Преди много години се е разчуло по Райково, че ще дойде министър Гичев да ги пообиграе и види къде какво може да се стори за селото. Разтърчели са се управниците, наредили да се измете сущето [*] и да се изрине калта по сокаците, че та сторили и арка, накичена с хвойна и ела. Лепнали един надпис на нея: „Добре дошълъ, господинъ министре!” и зачекали.

Цяла неделя се е думало само за това - зер малка работа ли е в едно нищо и никакво Райково да дойде министър.

Хеле, дошъл най-сетне и деня на доходането. Сбрало се е малко и голямо под арката. Нагиздени и пременени моми с нанизи алтъне държели синия с хляб и сол и бокал с вино, - както си му е бил реда. Дечищата носели китки, та ага слезе министъра от колата, да му ги фърлят и да рукат „Ура!” Кмета търчал зазноен от чиляк на чиляк и заръчвал:

- Хем гледайте да го не опетлаете нещо, че сетне ще си имаме голяма крамола!

И мятал по едно око към Трандовица, отдето трябвало да се зададе министъра. Минали се час-два и людете взели да се спогледват. Имало е и такива, дето не искали да чакат.

Ала по едно време се е задала от Устово една черна кола, а след нея вървяла цяла опашка от прах и турма. [*]

- Иде! Иде! - разрукали са се сприпрените райковци и са се юрнали кой по-напред да каже „Добре дошъл!” на министъра.

Колата спряла и кмета турил очилата и наредил музиката да засвири. Слял от колата чиляк с черен костюм, с бяла риза и голяма фльонга. Доде се усети, райковските управници го нагарванисали да го хошкат. Момите му поднели хляб и сол. Зафърчели китки. Пък Митю Френкев, покачен на един голям камен, щракал ли щракал с апарата.

Не щеш ли, по едно вряме някой се изцяпил:

- Чакайте бре, люде! Станало е 'обърка! Не видите ли, чи това е не никакъв министър, ами е Христю Търпански от долно село?

Вторачили се людете - Търпана, накичен с китки и аглоци, държи бокала с вино и още мулави с устата хляба, дето са му поднели.

- Ама го сторихме! Ам сега, ага дойде Гичев, какво ще правим? Търпана и питата начока [*] момъка и ви ното напи, че та и китките развали - затюхкал се кмета.

Тогава Митю Четалбашовски, какъвто е бил зевзек, разбутал людете, отишол до Търпана, казал му „Добре дошъл” и са изрукал:

- Не признавам никакъв Гичев! За мене това е министъра, дето го чакахме сума ти време!

Взел бокала, отпил от виното и рекъл:

- Да е хаирлия, господин Гичев!

Търпана станал Гичев и вече толкова години му викат тъй. По-младите не знаят, че по онова време Търпана е работил в Станимака в тютюневите складове и по път е изпреварил министъра, та му е обрал и китките, и виното, че та му взел и името.


Разказал: АН. МЕРАКОВ


*.
суще - смет
турма - пушек, мъгла
качоквам - навземам, отчупвам

Свързващи думи
Още от тази категория: « На пост Сирашки патила »

1 коментар

  • Георги Вторник, 14 Юни 2011 19:22 публикуван от Георги

    Карикатурите на Борис Димовски, към всичките тези разкази са №6 :))))!
    Предават едно по-такова настроение...!:))

    Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар