за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най

Магията на Родопа планина Избрана статия

Неделя, 08 Ноември 2009 22:51 от Михаил Димитров

Родопа е най-интересната българска планина. И не само заради удивителната й красота. В нея има една особена романтика и настроение, които попиват в човека още при първия допир с заоблените й склонове.

А имаш ли възможност да я видиш по-отблизо, ще опознаеш кроткия й нрав и доброта, умението й да те разнежва и прилъскава. Не случайно големият български писател Николай Хайтов я нарича планина с душа. А аз ще добавя - и с песенна нагласа. Нейните нежни напеви бликат отвсякъде - пее горнякът, понесъл смолистото дихание на безкрайните родопски лесове, пее потокът, увлечен във веселата игра на бистрите струи, пеят птиците, захласнати в безкрая на небето... И как да не влязат в тон с тях планинците, заселили с обич тоя чуден кът от рая!

Навсякъде знаят легендите за Орфей, но само който е усетил очарованието на Родопа, който е изпитал странната магия на най-одухотворената българска планина, може да проумее защо точно тук се е родил митичният певец на древна Тракия и тук е било неговото песенно царство. Сама вдъхновена песен, Орфеевата планина е орисана да ражда певци. Никъде по света хората не пеят толкова вглъбено и всеотдайно, колкото родопчани. За тях песента е не израз на временно настроение, а начин на живот - с нея се радват и скърбят, с нея страдат и мечтаят. Затова родопската песен е по - различна от песните на другите фолклорни области в България. И това различие е преди всичко в дълбочината на преживяването, в неизмеримата му интимност. Родопската песен е откровение на сърцето. Силата на нейното внушение е толкова голяма, че надраства националното и придобива планетарно, космическо измерение. Не случайно американският астроном и физик Карл Сайгън записа на златна плоча родопска песен, за да я изпрати , заедно с музиката на Моцарт и Бетховен, с информации от всякакъв характер , като послание на земята към разумните същества в безкрайния Космос.

В седловината под родопския връх Рожен периодично се провеждат събори-надпявания. На тях се стичат хиляди хора от цяла България, от близки и далечни страни. Но ако за пришълците внушителните фолклорни прояви, чийто зашеметяващ апогей са грандиозните изпълнения на единствения в света оркестър от сто каба-гайди, са незабравими атракции, за родопчани те са празници на душата. И най-голямата радост за тях е да открият ново голямо дарование, което ще понесе красотата на родопската песен навред по България и по целия свят.

 

Автор   Петър Динчев

2 коментара

 • Ангел Шеев - Шею Понеделник, 09 Ноември 2009 17:04 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  Браво Мишо! Тук просто няма какво да се добави!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Михаил Димитров Неделя, 08 Ноември 2009 22:57 публикуван от Михаил Димитров

  Това е текст от обложката на албума Магията на Родопа планина 100 Каба Гайди!!!
  Текста много ми харесва затова го споделям...

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар