за Родопите и родопския диалект

Блог - най-най

Вятърът на промяната

Вторник, 10 Ноември 2009 17:17 от Ангел Шеев - Шею

Като дýйна тоя вятер, та дýе и веé вéйке двáесте години. И още си дýе.Какво ли не отсýрна. Отсýрна най-напрéж милион и кусýр млади люде и ги разнесе по диньôса. Аргáте повечето от тях.

Остави два милиона и кусýр пенсионéркове дá сá чудят как да му вързôт крáето и кáта година хиляди от тях да са куртулúсват бéзвреме от болести, изéть и фукарълôк. Набядат пенсионéрковесе, че гласували десет пóти “в червено”та затвá са на айсóя хал. Не пенсионéресе са яце кабахатьлúе,ам айняе дéну са звяха комунисти, пък са прикóрстиха кано вълькóн дéно си кóзинана сменил. Напрéж имя ясла за врютек людéсе. Всякему в яслана имяше- кóму млóго, кóму малко, кóлконо да адé и да са пущáмя. На “жановци,” “сергейковци,””руменовци” бе яслана яце припôльнена и зат’ва са вкóпчваха във властó, óти знаеха чи властó е бúска. Малко поприделúха през годúнисе, та оставиха и на други да посеьôт, ако да беха са боядисали “сини,”“жьолти” и други. Двáесте години са смяняха да крадóт, додé са вéйке всичко опóска и дойде дéсу викат”криза.”

Криза, ама за кóга? За младото “котило”на старите комунисти? Не!

За айтяе, дето ги лóгаха и са гавриха с тях! На мнозина от тях- хак хмú е! И нема кóму да са сóрдят, че измират по села и градове бедни и самотни. Хéле има аднú дéто бéха нé комунисти ам партийци. Хем грьôпали и промити в мозакôн. Идея та идея. И умират без да му фáтят край, чи “идеяна”за тях пък “кокалън”- за други! Каква е айнáя “идея” дéсу прави людéсе да са като хайвáне. Да си нéма нищо сайбúя. Викаха му “обща собственост върху средствата за производство.” Господь е айнóй отсôдил да са людéсе различни. Адúн да има пóвечко в главóна- друг в ръкúне и в ногúне. И Лениновци, Сталиновци си минóват и заминóват и людéсе аднáкви нéма как да станат. То в билюк óвце, от óвца до óвца има разлика и овчярене ги познават. И тежкó хми дето още не хмú акълън отсúца, чи айсвá“социализъм””комунизъм” само на книга може да го има!

Всяк шá си плати, НЕ за неграмотност и наивност, а за заблуда, политическа неграмотност и наивност. И цената шá да е различна.

А “младото котило” ще да е навсякъде. В политика, в сôд, в прокуратура и където са сяташ.

Дýе, пусти вятер, двáесте години. Викат му “вятър на промяната.”Пък промяна има. Не е като да нéма. Всичко са е променило. Дмитрий са е променил в Сергей. "Меди" в Ахмед.  И около него- стотици. Оядени, самодоволни, нахални. Няма да е пресилено ако кажем и нагли!Капиталисти. Или “соцкапиталисти.” Нú коч, нú пôрч. И нема вятер, дето да може да ги издýе! Само може да са надяваме да са роди някой като Алеко, да ги опише, че след много години да се чете от поколенията. Че те са като вирус- мутират. Либерали, “консерви,” социалдемократи...

Да се чете! И да се помни!...

Още от тази категория: « Пенсионерска Орисия »

5 коментара

 • tina Понеделник, 23 Ноември 2009 19:04 публикуван от tina

  Браво, Ангеле! Поздравления! Може и ти да си този Алеко. Силно, точно и директно казано.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Ангел Шеев - Шею Сряда, 18 Ноември 2009 20:20 публикуван от Ангел Шеев - Шею

  Слушах един коментар, че за да се промени един "бетониран" комунист в социалист или социалдемократ, е все едно да има по- добър сифилис!!! Замислих се!!!

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Sarah Сряда, 11 Ноември 2009 22:14 публикуван от Sarah

  „Като дýйна тоя вятер, та дýе и веé вéйке двáесте години...”
  „Вятърът на промяната духа право в лицето на времето ...”
  Ех, че хубаво си го описал, Ангеле! Наистина, феноменално е! Текстът ще се чете и ще стане легендарен като едноименната балада на Scorpions!

  Всички искаме промяна. Всички се стремим към нещо хубаво, истинско. Нещо, което да устои на бури, ветрове, превалявания...

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Злата, от среде Райково (ЗЕА) Сряда, 11 Ноември 2009 18:47 публикуван от Злата, от среде Райково (ЗЕА)

  Шеюю, Шеюю бре!
  Ам как ти тебе в главоса, айсия думи дувадат? Брях! Я си знаех, че ут теб бая рабти излизот, ам айсва ми яце бендиса:)
  Ай сполай ти и поздрави на Шеювица от Атанас мешовия и майка му завалията:)

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
 • Красимир Николов Вторник, 10 Ноември 2009 17:49 публикуван от Красимир Николов

  По-актуално нямаше как да е! Шапка ти свалям!
  Чете се. И ще се помни.

  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Добавете коментар