за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме

Грешни думи !
(1 гледа) (1) Гост

ТЕМА: Грешни думи !

Грешни думи ! преди 16 години, 5 месеца #630

• raycho
  • ОФЛАЙН
  • Administrator
  • Рейтинг: 13
Тази секция от форума е провокирана от твърде честите забележки, които получавам, че има много грешни думи в речника.

Това, че не сме чували една дума не я прави автоматично грешна, така че когато видите такава дума отворете темичка тук, за да може хората да й обърнат внимание и да разберем наистина ли е грешна или просто има район в Родопите, където я употребяват...

Отг:Грешни думи ! преди 16 години, 4 месеца #715

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 15
Райчо,
Знам че не може да става въпрос за правопис, но има думи които се дублират с разлика от една буква....

вастагаркя
въстагаркя
възтагарка

и всички са обяснени по един и същи начин....
Следните потребители казаха Благодаря: Пошковица

Отг:Грешни думи ! преди 16 години, 2 месеца #759

• superdiado
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 19
Ни мога да са начудя, оти нашенски люде на фасуляс викат боб? Я съм на бая години Ни сом чувал поне от 50 години насам някъв родопчанин да е викал на фасуля боб! Каков боб, бе джанъм! И в Смилян- празник на боба!Айде, дето са "отводешни"- тям да простиме! Ама родопчанин да вика боб- да ма прощава, ама на нищо ни мяса!

Re: Объявления Украины преди 15 години, 3 месеца #953

А бе моски (та че и женски), ейсва отгоре дето го писвал ейсоя "Объявления" ми се справи,че е накаква "уйдурмо" (bot)!Ta ако ме питате мен (то вие си си знаете,най-добре),по-борже му давайте "фукутя",оти за он сахать ще напольни жуханяс със сущелаци...!
П.С.Сега видях,че я има думата върга.Тя освен цицина,означава и криво,надиплено безформено дърво (само за камина или за варене на ракия ,дето няма разцепване,ама може и за камък безформен) /упореба с.Павелско/

Re: Отг:Грешни думи ! преди 15 години #981

Браво, земляк! И аз никога не съм чувал родопчанин да казва "боб" на васульа. Причината е следната, по мое скромно мнение: Има хора, да не кажа повечето, които извън Родопите се притесняват, а по-точно срамуват да говорят на диалект.Смешна работа!!! Полковник Духо Каров, който е приемал парада на 9.ІХ.1944 г. в Пловдив пред "Тримонциум" ми е говорил на такъв диалект, че шапката ми падна. Без ни най малко да се притеснява от минаващите. Ами Димитър Шишманов - журналистът и дипломат с майка си е говорил само на диалекта на малоазиатските българи, който си е чист рупски - в София и пред гости. А по-старите трябва да си спомнят какъв изискан стил имаше този човек на книжовен език.Но, толкова. На тия, дето викат "боб" трябва да им се каже: "О, неразумний....."

Re: Отг:Грешни думи ! преди 15 години #982

Чокманец,отнасям се с голямо уважение към Чокмановци. Вие сте нашата родопска гордост - хора, жадни за знание. В случая си позволявам малка забележка. "Въстагаркя" трябва да се изписва "възтагаркьа". Първо с "з", което означава нагоре и второ с "ьа", защото нашата реч не съвпада с книжовната.Примерно, и ние и кюстендилци не казваме "баня", а "баньа". Братята сърби са си решили въпроса. Вук Караджич е измислил точните фонеми на принципа: "Пиши както чуваш", но ние ги нямаме. Имам предвид "ль","нь","кь","ьа". Това е моето скромно мнение.Друг въпрос е, че в родопските диалекти фонемата "я" има своето място. Бъди жив и здрав!

Re: Отг:Грешни думи ! преди 15 години #989

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
Пошковица написа:
Чокманец,отнасям се с голямо уважение към Чокмановци. Вие сте нашата родопска гордост - хора, жадни за знание. В случая си позволявам малка забележка. "Въстагаркя" трябва да се изписва "възтагаркьа". Първо с "з", което означава нагоре и второ с "ьа", защото нашата реч не съвпада с книжовната.Примерно, и ние и кюстендилци не казваме "баня", а "баньа". Братята сърби са си решили въпроса. Вук Караджич е измислил точните фонеми на принципа: "Пиши както чуваш", но ние ги нямаме. Имам предвид "ль","нь","кь","ьа". Това е моето скромно мнение.Друг въпрос е, че в родопските диалекти фонемата "я" има своето място. Бъди жив и здрав!

Благодаря за добрите думи!
И малко в твой стил да кажа че сме Чокманци а не "Чокмановци" Едва ли има смисъл да говорим за правопис в диалекта....принципа на Вук Караджич е много точен и според мен се прилага с пълна сила и в правописа на диалектите у нас.

Re: Отг:Грешни думи ! преди 15 години #990

Земляк, приемам забележката. На широколъшки ми звучи малко търсене "чокманец". Никой няма да го каже така в село, но щом самите хора от Чокманова наричат себе си така, не възразявам. Спорът е излишен. То е като "сольмен","сольмень" и "солмънь". Но това в крайна сметка е една дума. И в речника трябва да бъде една със съответните й разновидности по райони. Тогава има смисъл цялата работа. Да може да се "купува" от този речник. Защото сега излиза нещо като мерене на пишките. Аз преди да "кача" думичка преглеждам различните й варианти. Ако я има вече малко по-различна, оставям я. А сега какво става - турлю гювеч. Както и да е. Шапка им свалям на тези момчето дето са направили тая напяналка. Пак има файдица. Да са живи и здрави и те, и всички пишещи!

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 12 месеца #995

• chokmanec
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
Дайте ся да са сетим.
Думата "лалажилок" е обяснена от Костадин Пачеджиев като "каприз,прищявка".
Според мен значението на тази дума е вършенето на нещо свързано със забавление, било то парти,забава или друга дейност която не включва вършенето на полезна работа.Същата дума е обяснена много правилно на кратко от Георги само че е в можествено число.
Освен това Коцето се е объркал и я е сложил във фразеологичният речник.
Дайте да не пишем само а да проверяваме преди това!Те администраторите няма да ни насмогнат...

Re: Грешни думи ! преди 14 години, 12 месеца #996

Според мене думата "авелско" - е дадена неправилно или по-точно е изместен фокуса на самата дума!Авелско във всички родопски наречия си означава едно-старо,едновремешно,архаично,а не земя ползвана отдавна!Може да се ползва като някой вид вид нарицателно като за имот,но според мене това идва,точно факта ,че е ползвано от незапомнени времена,от "будното време"!
П.С.Към Славчев -"спатилка" ейсва е хубава дума (по-рядка).. !
Следните потребители казаха Благодаря: Пошковица
Време за създаване на страницата: 0.12 секунди