за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Разкази

Разкази преди 14 години, 1 месец #473

• superdiado
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 19
Ганчо и златната рибка

Една шарена есенна утрин Ганчо зареди един литър бензин в “Трабанта” си и потегли към езерото. Разпъна такъмите, хвърли , запали и зачака. Час, час и половина- нищо. По едно време клъвна! Ганчо навú, изтегли и на кукичката се замята малка рибка. Малка малка, ама блестеше на слънцето, така едно жълто, жълто. Ганчо си помисли: "Защо ли, рибке, ти не си ми златна, да ме помолиш с човешки глас: “Върни ме във водата ти обратно, три желания ще ти изпълня аз...”
Чудото стана и рибката му проговори:
- Пусни ме във водата, човече! Ще ти изпълня три желания!
С трепереща ръка Ганчо я откачи от кукичката и я пусна внимателно във водата.
- Казвай, човече!- чу се глас. Ганчо се засуети...
- Виж к`во, рибке, ти не знаеш, ама аз имам един комшия- голям далавераджия и мръсник. Искам да го пипнат данъчните. Искам да го пипне и полицията, щото той има и незаконна пушка. Искам жена му да я съкратят от работа, като мойта. Искам...
- Достатъчно!- каза рибката, плясна с опашка и отплува.
Ганчо събра набързо такъмите, качи се на очукания “Трабант” и право в къщи. Гледа у комшията двама полицаи. “Ясно, пипнали са го.”Гледа жена му си е в къщи, а няма още пет и половина. “Ясно, съкратена е.” Ганчо отиде в кварталното барче , пи три ракии на вересия. После се върна в къщи да гледа мач. Чехия- България 6: 0. Псува, псува, после си легна. На другата сутрин пак сипа един литър бензин и пак на езерото. Вместо жена му да му мърмори, че телефонът е изключен, че детето няма обувки...
Този път хвана една от ония риби, дето им викат “каленик”. Ядосан я откачи и я хвърли в тревата. Рибата подскочи няколко пъти, после периодично започна да отваря уста, за да поема въздух. Ганчо я загледа и защо ли му се стори, че рибата му говори:
- Калтáк, калтáк, калтáк!...
Набързо прибра такъмите и запраши към къщи. В ушите му звучеше:
Калтáк, калтáк, калтáк!...
Темата беше заключена.

Отг:да се посмейеш яце ;) преди 14 години, 1 месец #510

• superdiado
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Рейтинг: 19
Нагледно средство
(навремето работех в едно специално училище)

В нашето училище дълги години се ползваше като нагледно средство един макет на човешки скелет в цял ръст.Беше много сполучливо направен и закрепен на стойка. По- големите ученици, които учеха анатомия и физиология на човека,бяха свикнали с присъствието на скелета и често си правеха експерименти, като му слагаха шапка, очила и какво ли не. Учителката го донасяше в учителската стая понякога, за да го предпази от евентуални повреди.
Училището ни беше специално(помощно) и голяма част от децата доста по- трудно опознават природните и физиологични процеси.Та, един ден, учителката на втори клас забравила нещо в учителската стая и изпраща едно момче да го донесе. Минава доста време. Най- после детето се връща и тя малко нервно го пита:
- Какво стана? Къде се бавиш? И нищо не носиш?
- Там има...
Какво има там...кажи?
Там в стаята има...
-Какво има, кажи?
-Там има...един...умрял учител!...
Темата беше заключена.
  • Страница:
  • 1
Време за създаване на страницата: 0.05 секунди