за Родопите и родопския диалект

Добре дошли, Гост
Потребителско име Парола: Запомни ме
  • Страница:
  • 1

ТЕМА: Селски туризъм

Селски туризъм преди 14 години, 5 месеца #536

  • superdiado
  • ОФЛАЙН
  • Високопланинец
  • Мнения: 105
  • Рейтинг: 19
Анонимен ми го изпрати
Позната приказка, ама преведена на родопски - за който са сета

Селски туризъм

Ейсея дене с мойсо женище сме са закахорили. Годинаса беше яце лоша с пустисе потопи пък и поскопване на живота са е задал, та трева да казандисаме некой лев. Я са сетих че Митю Пружинката ага беше ходил да провада бурканкове със сазмица по рейсан на дощерана си в градон, и беше нашол на пейкана до спиркана ненна каков друг весник в койно пишело че гражнанине яце били зафанали да бендисват селскиен туризам. И викам я на женана оти да не зафатиме и ние ейсаков биснес, и те зьо че кандиса. Фати та вароса двене одаи пък я зьох от соя ное неколко криватя на заем (по четри се побраха в одаьо), изтроскахме сламеницине, женана постели нови халища от камарана, сетне уши перде от басмо, и тури на пенжурине саксии с босилек, а пък я изтрих дюшемьона и я намазах с овча лой та еней льосна, кутуга ше довадаме невеста. Във всека одаьо турихме за преш людене лехень и ибрик с вода и по една кофа за койно го мързи да излазя нах одвон до кенефан, а лю до лехенен ковнах шейка и закачихме аглок. Женищено зьо тоалетна хартия да турим на тель в кенефан, да са находа, оти ние са бришим с буково листе апък зимос със снег. Яце хубаво и каматно стана да ти е кеф само да си го гльодаш.

До еса още не е дошол у дома . Селския туризам де. Хальо Минкин и Мутькуно от Гаразмарете кутуга мочет и те да го въвеждат. Оти ги гльодам чи все си момрет нещо ага са в хоримакан пък и дваминана от еднож зьоха да си мажет кощине от нема и оти. А пък аратликан от Чемжес оня ден ми вика под сурдинка че са се записали некъде си ама къде и я са не сетих. Аратликан, мижо му и друго будно. Видели са отнекаде и рекли и те да пренасят туристе. Абе да та не излъжем ама в Смилен трудно ше найдиш некой чилек да пренася чужденци. От как даваха по телевизоран един дено пренасаше през баирен чуждестранни туристе и даже не е и за пари а за некакви еврота. Апък даже Хальо и Мутьконо и да се фанат да развиват селски туризам, нема да са фанат да пренасят сас сигорнос. Те изеть не галет. Ше найдат друг да носи вместо тех. Ама я викам да ги преваре доде са ослушват.
За секи случай женищено отиде при Адрияна в Рудозем и той хи рекъл че щел да ни торне както сме го намислили отдихат и торизмат. За да нема хърмър и други разни я съм решил да дам на Минчо Бояджията да ми напише с каматни букви на неколко листа ценораспис и да го ковна с кабарчета отвотре на вратине на одаине и на кенефан, та на клиентан да му е ясно за какво плата енолкова ага сториме сметка накраен. Ама ценорасписан ше го пусна и него отделно по двайсе стотинки. Та ако на тебе ти се прище да си го прекопирваш и да го даваш на твои люде, пък ага дойдиш на отдих и туризам у дома я ше ти сторя отстопка по десет стотинки на чилек.

ЦЕНОРАЗПИС НА СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ
Ей ти го и ценорасписа като в скобисе съм турил пояснения за по да са сеташ.

ЦЕНОРАСПИС

Спане
В одаьона с изглед нах ливадана - два лева на кривать.
В одаьона с исглед нах дворан - един и педесе пак на кривать.
(и двесе такси са независимо за моско или за женско ама ако бодна ми фати око мога да хи сторя остъпка с некакви процентове)
Едене
За закуска - марудници с един тас огурть. Обет – цала патета с пресол, фасуль с кочень, трахна с опашка и компот от киселки(ката поть различно само компота е все.) Вечера – кашник или патетник (ката поть различно) и една мутька мастичка по желание на клиентан с кардьо за мезица а летоска домат или краставица. Всичките еденета - два и педесе ката ден. (ако некой ден ми бендиса джумбюша могам да пусна по една голема сливова за бес пари)
Хигиенски нужди. Ако на будно му са докопе случайно може летоска на ливадата в гьолен а зимоска в кацана в избана с горьоща вода от харкома. И в двана случая е предвидено търкане на горб с миечка от нам. Ако трием я, таксана е лев и осемдесе ако трие женищено таксана става два и педесе оти то е по яко. Ако будно ище да си мие забене да си носи паста оти етува е скопа пък дечищана я едот та не купуваме. Ние сабахлен ага са нажабуриме с вода от Дупка и ни не находат микробе. Сапунь нема за кано да са носи, уйко ага ходи нах Одрин 23 г. донесе един синдик, не пени са като грацкия ама яце умива. Кенеф си имаме на дворан зад понникан и е с яма – екологически исправен. Ага са размирише та възпари на очите му форняме киреч. За него таксана е двайсе стотинки да са исходиш по голема нужда. Пиканено може и в градинкана бесплатно ама гльодай да е не под капка да не урадисаш.
Туризам и други шлевелоци - Ходене (и вращане) до баирен за гоби или само да са разкарваш за кеф с придружвач (я) - един лев натам и един лев насам става на въпрос за пеше. Ако ше са яха муле таксана е като поть различна оти трева да го пазаре от аратликан, оти мойно мулетище Мирчо е чемуш и не дава да го яхаш, ше та похне отмах. Ама колкото и да го хесабиш нема да са ворже повече от два лева на ходене и два лева на вращане викам я.
Посещаване на кръчмана с придрожвач (я) - педесе стотинки общо ама ако си рукниш нещо за пиене си плащаш оделно. Ако рукниш нещо и на мене(ама да е не оранжеда) нема да има такса. Апък ако торнат вруть туристине на купень на един ше му е бедава ама вие си се разбереите кой ше е. Доене на коза (или офца) с инструктор (женищено) - осемдесе стотинки. Доене на крава пак еней - лев и двайсе. Шилене на коле с ножек и инструктор (я) - два и педесе на връзка. Копане с мутька мотьчица в градинкана - един и десет на ляха. Прашене със мотька на патета или фасуль - два и двайсе на рьод. Чопене на кловие на стара патета - осемдесе стотинки на чувал. Изнасяне на гибрьо от понникан до градинана с кош - лев и четиресе на курс. Други работи – в зависимост от мераклията. (В други влизат женищено да ви пое доде ядете или я да ви воде в плевняна да таптеме сено или други такви работи)
Забелешка: Ако дойде чужденец или чужденка без да му са ходи в край от кутра държева, таксана люй нога са обраща в еврота по същине цени. И трева да си водет превеждач.
Добре сте ни дошли! Опознай селосо та да ти бендиса градон!
Я сметам че ага сториш хесапа не излиза яце скопо.

ПоздравиЗасега анонимен__________
Темата беше заключена.
  • Страница:
  • 1
Време за създаване на страницата: 0.10 секунди